N.K. Residence in Powai

After getting the possession of the residence from the owner, we had visited the place for our site study and survey.The house was quite raw without any finishing but it had some of very unique character which made it look different from other residences. The residence had good height, large spacious rooms,column and beam free spaces, large utilities, kitchen etc. Being an Interior designer we had lot of scope to play with the space, the windows were large, having a beautiful view and more of daylight, at that instinct we structured our mindset in order to play with the space planning unlike other Mumbai residences where the places are small and the limitation of the space is an issue.With a total area of 3500 square feet, Architect Narayan & Associates completed it in three months.

The brief was very clear to us, wherein the owners wanted modern interior reflecting their lifestyle. We knew that we had to do an interior which will offer pleasurable experience to our client.

There were various spaces to work on such as Living room with dining area, Pooja room, Master bedroom, Children’s bedroom, Guest bedroom, Kitchen, service area and maid’s room. We had made least volume changes knowing that sufficient spaces were there to work on. To give each space its own character we use various colour schemes& variety of material along with decorative lightings and artifacts. The Living room floor was complete Italian Marble flooring, walls were treated with wooden panelling and ceiling was complete gypsum. The intent of the design was to make the space brighter and modern. We treated some walls with a white colour panelling along with little accent of wooden finish. Additionally, an off-white sofa fabric making the space very bright and lighter.

There were 3 bedrooms to play with, each bedrooms peaking its own design. The master bedroom had a lot of wooden panelling giving the space more warmer feel.The bed had leather headboards with alcoves, the children bedroom is design relating the youth culture by giving white and blue colour background element. The Guest bedroom is more subtle in terms of look and feel concept. We created a lot of suspended ceilings with cove lighting specially giving it a look of conceal lighting.

Toilet has a complete different look from each other. One of the toilets we have made of Zebra Marconi Black marble with crystal white sanitary fixtures giving the toilet ultra modern appearance. The other toilet we have used travertine marble combination which added very earthy modern feeling to it.

The design has been complementary to the lifestyles that exist in the modern family with certain  to the overall feel and decor of the interior.

In such projects,the challenge is always to deliver in a given set of time, Architect Narayan & Associates successfully delivered within the time maintaining a sense of balance between modern and traditional look.

Share Tweet